Nieuws

Een mooi resultaat van Rabo Clubsupport.

Ook in 2021 heeft de kinderboerderij weer meegedaan aan Rabo Clubsupport. We hebben een mooi bedrag behaald dank zij de 122 stemmen die op ons zijn uitgebracht. Wij bedanken iedereen die op ons gestemd heeft heel hartelijk.

En we hopen het doel, het beter toegankelijk maken van de achterste weide voor het publiek, met dit bedrag in 2022 te realiseren. 

#Goedvooronzeclub #Rabobank

 

Nieuwe bewoners in de volière.

De heer Hoogland uit Wezep heeft de kinderboerderij een mooi koppeltje diamantduifjes cadeau gedaan. Ze zijn een heel leuke aanwinst voor onze volière. En wij danken de heer Hoogland dan ook hartelijk voor dit geschenk.

 

Diamantduifjes zijn oorspronkelijk afkomstig uit Australië evenals zebravinkjes. De diamantduif dankt zijn naam aan zijn uiterlijk. De grijs-blauwe vleugels zitten vol met spikkeltjes die lijken op diamanten. Rond het oog heeft een diamantduifje een rode ring. Zijn totale lengte van kop tot staartpunt is 20 centimeter. Het mannetje en het vrouwtje zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Wel is de oogring van het mannetje donkerder en dikker dan van het vrouwtje.

De schapen worden geschoren.

Een mooi lief dwerggeitje.

Er is een een mooi en lief dwerggeitje geboren op de kinderboerderij. Haar moeder is gek met haar en ook haar grote zus  vindt haar erg leuk.

Per 10 juni is de kinderboerderij rookvrij.

Donderdag 10 juni heeft wethouder Liesbeth Vos het bord "rookvrij" officieel onthuld. De kinderboerderij  is dus vanaf 10 juni volledig rookvrij. Met het ophangen van het bord is het voor bezoekers duidelijk dat er niet gerookt mag worden op het terrein van de kinderboerderij. En mocht iemand zich er niet aan houden kunnen de vrijwilligers die persoon er dus ook gemakkelijk op aanspreken.
 
Om een en ander te regelen heeft de kinderboerderij contact opgenomen met KinderboerderijenActief, dat een rol als aanjager heeft om zoveel mogelijk kinderboerderijen in Nederland rookvrij te maken. Een voortvloeisel uit het Nationaal Preventie Akkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis.
Met een rookvrij terrein worden kinderen beschermd en dat moet ertoe bijdragen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien en voorkomen dat kinderen  gaan roken. Op weg naar een rookvrije generatie is het devies.
 
 Hans de Rijk van KinderboerderijenActief heeft de kinderboerderij prima geholpen met het traject om rookvrij te worden.
Ook wethouder Vos is, met gezondheidszaken in haar portefeuille, heel blij met het initiatief om de kinderboerderij rookvrij te maken en zij nam dan ook graag even de tijd naar de kinderboerderij te komen om het bord te onthullen. 

Een piepklein lammetje.

Er is een piepkleine lammetje geboren op de kinderboerderij. Het moederschaap is  trots op haar kleintje en zorgt er heel goed voor.

Twee lieve boerbokjes geboren.

Ook onze boergeit Chloé is moeder geworden. Zij is bevallen van twee mooie bokjes. De trotse vader is onze boerbok Koen.

Nieuw leven op de kinderboerderij.

oze Nubische geit Hoebee is eindelijk bevallen. We hebben er lang op moeten wachten maar ze heeft twee mooie kleintjes gekregen, en bokje en een geitje. Ze hebben de kleur van hun moeder en de tekening van hun vader. Ook van deze twee jonkies is onze Nubische bok Bo de vader.

Moeder en kinderen.

   Vader en zoon. Ze lijken best wel op elkaar.

Nubische geit Bella heeft twee kleintjes gekregen.

De liefde tussen onze Nubische geiten Bella en Bo heeft een mooi resultaat opgeleverd. Twee lieve kleintjes, een geitje en een bokje. Ze hebben de kleuren van hun moeder. Moeder en kinderen maken het goed.

Een Nubisch bokje is geboren.

Eén van de twee Nubische ABBA geiten heeft een kleintje gekregen. Hij is zo leuk met zijn lange slungelige pootjes en grote flaporen. Zijn moeder is heel zorgzaam. 

De nieuwste aanwinsten op de kinderboerderij.

 Ze zijn zo schattig, die kleine geitjes. Ze drinken bij hun moeders en ze dartelen vrolijk door de weides. 

Jong leven op de kinderboerderij.

Het wordt lente en dat is ook op de kinderboerderij te merken. Er komt jong leven aan.

De eerste geitjes zijn geboren. Onze dwerggeit Isabella is de trotse moeder geworden van een

tweeling, een bokje en een geitje.  

 

Snoeien door Natuur- en Milieuvereniging 't Groentje.

Ondanks het koude gure weer hebben de stoere vrijwilligers van 't Groentje onze fruit- en notenbomen  gesnoeid. Een goed begin voor het nieuwe seizoen. We hopen dat de bomen veel vruchten zullen dragen komende herfst. Met de afgeknipte takken vermaken de geiten zich prima. We zijn de vrijwilligers van 't Groentje heel dankbaar voor hun goede werk.

Een mooie opbrengst uit de emballagebonnen van de Plus.

De klanten van de Plus hebben het afgelopen halfjaar de kinderboerderij een warm hart toegedragen en hun emballagebonnen gedoneerd in  onze bus die bij de Plus stond. Er is een mooie opbrengst uit gekomen en dat kan de kinderboerderij, die wegens de coronamaatregelen al sinds half december is gesloten, goed gebruiken.

Wij danken de klanten van de Plus hartelijk voor hun giften. En ook zijn wij uiteraard de Plus erg dankbaar dat onze bus bij hen kon staan. Het is fantastisch dat zij hieraan willen meewerken. 

Nieuwe beplanting voor de fazanten volière.

Van kwekerij Souman hebben wij twee kerstbomen gesponsord gekregen om in de fazanten volière te planten. Zo krijgen  de twee goudfazanten weer een mooi nieuw bosje.

Wij bedanken Jan Souman hartelijk voor deze mooie boompjes. 

 

De schaapjes krijgen gezelschap van een ram.

De Ouessant schaapjes op de kinderboerderij hebben gezelschap gekregen van deze fraaie ram.

Hij gaat vast voor mooie lammetjes zorgen aankomend voorjaar. Hij voelt zich al een beetje op zijn gemak want hij loopt lekker te grazen.

 

Damesgezelschap voor onze eenzame haan.

Onze Brahma haan heeft gezelschap gekregen van twee mooie hennen.  Toen de beide hennen aangekomen waren en de haan ze zag, zette hij gelijk een hoge borst op om de dames te imponeren.  Deze twee mooie vrouwen zijn voor mij, zag je hem denken. De hennen waren meteen onder de indruk. Ze vermaken zich prima met zijn drieën.  

Een echt baasje: deze nieuwe boerbok.

Helemaal uit Noordeloos onder Utrecht is een nieuwe boerbok voor de kinderboerderij opgehaald. Onze boerbok Joris is op dit moment nog een maatje te klein voor de drie boerbok dames. Daarom hebben zij nu deze stoere man erbij gekregen. De dames zijn nieuwsgierig en een beetje nerveus. Deze boerbok wordt ze ongetwijfeld de baas. We hopen dat er komend voorjaar mooi nageslacht komt. 

De Nubische geiten krijgen gezelschap van twee nieuwkomers.

Het aantal Nubische geiten op de kinderboerderij is uitgebreid met twee mooie nieuwkomers met stamboom.  Frida en Agneta, vernoemd naar de twee dames van de wereldberoemde Zweedse popgroep ABBA.

 

 

 

 

Het Nubische geitenras is ontwikkeld in Engeland. In de tweede helft van de negentiende eeuw werden er op Engelse stoomboten melkgeiten uit Egypte en andere delen van Afrika meegenomen. De Engelsen hebben deze hangoorgeiten gekruist met Engelse landgeiten. Rond de eeuwwisseling hebben de Engelsen drie Oosterse bokken geïmporteerd, die belangrijk waren voor de verdere ontwikkeling van het ras. Deze bokken zijn de stamvaders van het Anglo-Nubische ras.

In 1982 werden de eerste Anglo-Nubische geiten naar Nederland gehaald. In Nederland werd de melkproductie van de Nubische geit verbeterd. Vanaf1988 spreekt men van de Nederlandse Nubische geit. De Nubische geit is het grootste geitenras ter wereld.  Nubische geiten vallen niet alleen op door hun markante uiterlijk en statige houding maar ook door hun zachte en aanhankelijke karakter. Zij hebben hangoren om de oren te beschermen tegen zandstormen. In Nederland is dat niet nodig maar in hun landen van herkomst wel.  Ze zijn dan ook zeer geschikt voor de kinderboerderij.

 

Een nieuwe bewoner op de kinderboerderij.

Vandaag hebben wij een nieuwe bewoner verwelkomd op de kinderboerderij. Een prachtige Nubische bok. Wij hopen dat hij voor mooie Nubische lammetjes gaat zorgen samen met onze beide Nubische geiten. Met de zwart witte geit is het liefde op het eerste gezicht. Het gaat wel goed  tussen die twee.

Hoera! De nieuwe varkentjes zijn gearriveerd.

Eindelijk is het zover. De nieuwe varkentjes zijn aangekomen op de kinderboerderij. Het zijn twee vrouwtjes, mooie volle dames. Het lichte varkentje heet Patty en het donkere heet Nanda.

Een vriendelijke dame heeft de beide varkentjes aan de kinderboerderij cadeau gedaan. 

Wij zijn er erg blij mee.

Aankomst van de varkentjes op de kinderboerderij. Voorzichtig en een beetje geholpen door Frank stappen ze de trailer uit. 

Aarzelend stapt Patty naar buiten. Waar ben ik nu beland, lijkt ze te denken.

Nog een klein duwtje. Ga maar lekker in de modder wroeten, varkentjes.

De varkentjes verkennen hun nieuwe buitenverblijf.

Maar binnen in hun nieuwe lichte hok is het ook goed vertoeven.

Een mooie bijdrage van Houthandel van Gelder voor het varkenshok.

Houthandel van Gelder heeft de kinderboerderij gesponsord. Voor het nieuwe varkenshok kregen wij  verschillende materialen. Wij bedanken Houthandel van Gelder hartelijk voor deze bijdrage. En we zijn weer een stap verder om de nieuwe varkentjes te gaan ontvangen.

Nieuwe klimboom voor de geiten.

De kinderboerderij heeft een mooie grote klimboom voor de geiten gekregen van Olbotec B.V. uit Wezep. De geiten komen nieuwsgierig kijken en even later hebben ze hem al in bezit genomen. Het is een prachtige uitkijkpost voor hen.

Nieuwe bewoners op de kinderboerderij.

Er zijn leuke nieuwe bewoners op de kinderboerderij, twee Brahma hanen en acht Brahma kuikentjes.

Het is nog een verrassing wat het geslacht van  de kuikentjes is. Het aantal haantjes en hennetjes is dus nog niet bekend. 

 

De Brahma wordt ook wel de koning der kippenrassen genoemd. Het ras staat bekend als één van de grootste hoenderrassen ter wereld. Hanen hebben een gewicht van 4 tot 5 kilo en hennen zijn 3 tot 4 kilo zwaar.

 

De Brahma komt oorspronkelijk uit India en bestaat daar naar alle waarschijnlijkheid al eeuwenlang.

Vanuit Amerika is de Brahma in 1852 voor het eerst naar Europa geïmporteerd. 

De Brahma heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van talloze nieuwe hoenderrassen, ook heeft de Brahma gezorgd voor veel nieuwe kleurslagen binnen bestaande rassen.

 

Interview omroep Gelderland

Lees en bekijk het interview  van omroep Gelderland met onze voorzitter Nellie de Graaf over onze nieuwe varkentjes en de renovatie van het varkenshok via onderstaande knop.

De schapen krijgen hun zomerjas

Henk Blok heeft de schapen geschoren. Duidelijk is te zien dat hij hier veel ervaring mee heeft. Zelfs ons grote schaap houdt hij moeiteloos in bedwang. En wat een wol komt ervan af. De schapen hebben nu hun koele zomerjas.  

Een mooi artikel in de veluwekoerier

 Beheerder Frank, vrijwilliger Annemieke met dochterVeerle.

 

'Het is best schrapen om rond te komen'

   Cultuur
Afbeelding

Nieuwe bewoners kinderboerderij

Zoals jullie waarschijnlijk wel hebben gezien staat er al een tijdje een grote volière op de kinderboerderij, vandaag hebben Frank, Nellie, Jolanda en Yvonne eindelijk de nieuwe bewoners opgehaald. 
Het zijn Lady Amherst fazanten geworden 
Ze zijn nu nog erg jong maar over een paar maanden komen ze mooi op kleur.