Nieuws

Lieve lammetjes op de kinderboerderij.

Er zijn vier mooie lieve lammetjes geboren op de kinderboerderij. De moeders zorgen er goed voor en ze dartelen vrolijk door de weide. Samen met de moeders houdt ons grote schaap Bello een oogje in het zeil.

Werkbezoek van B. & W. gemeente Oldebroek op de kinderboerderij.

Wat fijn dat het college van B .& W. de moeite nam om op werkbezoek te komen op de kinderboerderij. En ze mochten als eerste de pasgeboren drieling van onze Nubische geit Lisa bewonderen.

Onderstaand het artikel van het bezoek, wat in de media is geplaatst.

Het college van B&W van de gemeente Oldebroek bracht dinsdag een werkbezoek aan kinderboerderij De Voskuilerhoeve. Tijdens het bezoek werd het college geïnformeerd door voorzitter Annemiek Gerritsen en penningmeester en vrijwilliger Marjan Vis.

 

Het bezoek vond plaats op kinderboerderij De Voskuilerhoeve aan de Honingweg in Wezep. Na een gesprek over de bijdrage van vrijwilligers op de boerderij kreeg het college een rondleiding langs alle dieren op de boerderij.

Op kinderboerderij De Voskuilerhoeve zijn diverse dieren te bewonderen, zoals konijnen, geiten, pony’s en hangbuikzwijntjes. Kinderen kunnen daarnaast spelen met het aanwezige speelgoed en op de diverse speeltoestellen. De kinderboerderij wordt onderhouden door vrijwilligers en wordt mogelijk gemaakt door de bijdrage van donateurs en sponsoren. De kinderboerderij is elke te dag bezoeken van 10.00 – 16.00 uur, in de zomermaanden plakt men hier een uurtje aan vast.

 

Annemiek en Marjan zijn blij met het bezoek van het college van B&W en geven aan: “Op onze mooie kinderboerderij in de gemeente Oldebroek zien wij jong en oud genieten van de aanwezige dieren. Wij zijn trots dat we door de inzet van onze vrijwilligers, vele inwoners kunnen laten genieten van onze boerderij. Wij zijn blij dat we de burgemeester en wethouders mochten ontvangen en dat zij onze pasgeboren lammetjes en geitjes mochten bewonderen. Daarnaast zijn wij doorlopend op zoek naar vrijwilligers die ons komen helpen en sponsoren die ons willen ondersteunen”.

 

Vrijwilligers of sponsoren kunnen zich melden via voskuilerhoevewezep@gmail.com.

Een drieling geboren op de kinderboerderij.

Dit is toch wel heel bijzonder. Onze Nubische geit Lisa is moeder geworden van een drieling. Ze was er zelf ook een beetje door overrompeld.

Lente op de Kinderboerderij.

Het is nu echt lente op de kinderboerderij. Er zijn al veel jonge dieren geboren.  De eerste lammetjes bij onze ouessant schaapjes, twee bokjes bij onze Nubische geiten en acht kleintjes bij onze dwerggeiten. En we verwachten er  de komende tijd nog meer.  Komt dat zien. Iedereen is van harte welkom op onze openingstijden, elke dag van 10:00 tot 17:00 uur. 

NL.Doet 2024 groot succes op de kinderboerderij.

Afgelopen zaterdag 16 maart 2024 deed de kinderboerderij mee aan NL. Doet. Op deze dag kwamen een aantal enthousiaste vrijwilligers helpen om de kinderboerderij een upgrade te geven. Er is veel werk verzet. De grote kippenren is voorzirn van marterproof gaas,een drietal daken van de konijnenhokken is vernieuwd. Er zijn nieuwe prullenbakken geplaatst en er is een mooie aluminium konijnenren gemaakt. Ook is er al wat geschilderd, De grootste klus was wel het verplaatsen van een stal van de ene wei naar de andere. Dankzij de financiele bijdragen van de Gemeente Oldebroek en het Oranjefonds konden wij dit alles realiseren. En natuurlijk met behulp van onze sponsoren. Plus van den Hoven heeft alles voor de lunch en de borrel na afloop, geheel belangeloos geleverd. Bouwmarkt De Meule heeft ons gesponsord met het hout wat nodig was voor een aantal klussen. En De Grote Schuur en Aluka Aluminium Volierebouw hebben ons een leuke korting gegeven. Onze hartelijke dank aan iedereen die van deze dag een groot succes heeft gemaakt.

Keurmerk zoönoosen verantwoord bedrijf verkregen voor 2024.

Ook voor 2024  heeft de kinderboerderij weer het keurmerk zoönoosen verantwoord bedrijf ontvangen van de gezondheidsdienst voor dieren.  Dit blijkt uit bovenstaande brief. Wij zijn er blij mee want het betekent dat we onze grote en kleine bezoekers veilig kunnen ontvangen.

Vrijwilligers gezocht voor NL.Doet.

De kinderboerderij is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met schilderen en andere klussen tijdens NL.Doet op zaterdag 16 maart. Wil je meehelpen om de dierenverblijven op de kinderboerderijop te knappen, meld je dan aan. Door op de knop NL.Doet te klikken kom je op de pagina om je aanmelding te regelen.

Een heer voor onze dames schaapjes.

Sinds dinsdag 14 november is dit mooie rammetje toegevoegd aan onze kudde ouessant schaapjes. Hij draagt de deftige naam Gaethan 2 van de Calkoenshoeve. Hij is nog jong maar het spreekwoord zegt: jong geleerd oud gedaan. Wij hopen dat hij voor mooie lammetjes gaat zorgen komend voorjaar.  Aan zijn inzet zal het niet liggen want hij was na korte tijd onze ooitjes al druk aan het besnuffelen.

Opbrengst RaboClubsupport 2023.

Wij zijn erg blij met de opbrengst van RaboClubsupport. Een cheque van eur 1.022,98 bestemd voor de medicijnen van onze pony Amy. Met dit bedrag kunnen wij voorlopig vooruit voor de kosten van de medicijnen en kan Amy nog een poosje op de been blijven. 

Onze hartelijke dank aan alle mensen die op ons hebben gestemd. En natuurlijk gaat onze dank  uit naar de Rabobank die ook dit jaar een deel van hun resultaat terug geeft aan de samenleving.

Zonnepanelen geplaatst op de kinderboerderij!!

Wij zijn heel blij met onze drie nieuwe zonnepanelen, gesponsord door JEKA en vakkundig geïnstalleerd door één van onze vrijwilligers.  Zo werkt de kinderboerderij mee aan duurzaamheid en het scheelt natuurlijk ook een stuk in de kosten van onze energierekening. En dat is mooi meegenomen.

Wij danken JEKA dan ook hartelijk voor dit prachtige gebaar.  

JEKA zonnepanelen

J. Kroeze
Voskuilerdijk 56A
8094PW Hattermerbroek

De hoefsmid aan het werk.

Onze pony Amy moest bekapt worden. Na haar hoefbevangenheid dit voorjaar groeien haar hoefjes extra hard. Dit om de ontstekingsresten zo snel mogelijk uit haar hoefjes te verwijderen. Zo reguleert de natuur zichzelf. Het bekappen wordt als service aan de kinderboerderij gedaan door hoefsmid Wim van Hattem.  Wij zijn erg blij en dankbaar dat hij ons hiermee sponsort.  Amy was trouwens minder blij maar ze loopt nu wel weer beter zonder dat ze klappert met haar hoefjes.

De Klauwmevrouw is op bezoek geweest.

De Klauwmevrouw, Ragnhild Diepens, komt op locatie, bekapt varkensklauwen en kort indien nodig slagtanden in. Zonder narcose, zonder pijnprikkel, met behulp van de 'Flip the Pig' methode.  Ze draait ze op hun rug, waarna ze zich in de meeste gevallen overgeven en volledig ontspannen. Voor de eigenaren van hobbyvarkens is ze een uitkomst, maar vooral de varkens zelf hebben veel baat bij het bekappen. Ze doet dit werk met heel veel liefde.  Ragnhild is een geweldige vakvrouw en samen met haar partner Herman vormt ze een fantastisch team.

Ook onze varkens waren heel erg toe aan een pedicurebeurt. Wij vonden het geen goed idee om ze onder narcose te laten brengen vandaar dat we een afspraak hebben gemaakt met de klauwmevrouw.  Zij heeft ze prima behandeld en onze varkens lopen nu weer een stuk beter. Ze moeten nog wel een beetje afvallen. Om dit voor elkaar te krijgen wordt nog een hele uitdaging al hebben we van Herman hier goede tips voor gehad.

 

Wens uit de wensboom door de Lion's club gehonoreerd.

 Wij hadden begin december 2022 een wens ingediend in de wensboom van de Lion's  Club tijdens winter in de vesting in Elburg. We wilden graag een bedrag om extra hooi voor onze dieren te kopen. We hebben er lang op moeten wachten maar ons geduld is beloond. We hebben een cheque van

Eur 250,00 ontvangen.  Hier zijn we erg blij mee en het kwam heel goed uit want het hooi was bijna op. Met het bedrag konden we  vers hooi inkopen. Onze hartelijke dank gaat dan ook uit naar de Lion's Club voor dit mooie gebaar. 

 

Overigens waren wij niet de enigen die een cheque ontvingen. Zie ook onderstaand nieuwsbericht op Loe media, de lokale omroep van Elburg van 7 juli 2023.

 

Lionsclub Elburg-Oldebroek deelt

€ 2500,- uit aan 9 lokale goede doelen

Eerder dit jaar heeft de Lionsclub Elburg-Oldebroek aan stichtingen en verenigingen weer de gelegenheid geboden om via de Lionswensboom actie hun wensen met een maatschappelijk doel in te dienen. Er was hiervoor een bedrag beschikbaar van € 2500,- , de opbrengst van de eerder gehouden Lions wijnproefavond. Van de ontvangen wensen zijn er negen geselecteerd waaronder de Lions waardecheques zijn verdeeld .

Frits Jautze heeft nu op 3 juli namens de Lionsclub Elburg-Oldebroek de waardecheques van 250 euro resp. 350 euro in Elburg uitgereikt aan vertegenwoordigers van de negen stichtingen en verenigingen. De ontvangen waardecheques werden zeer gewaardeerd en de bestemming daarvoor is ter ondersteuning van hun activiteiten. Dit zijn de negen geselecteerden met vermelding van de bestemming van de Lions waardecheques:

  • De Huiskamer, Wezep : voor diverse activiteiten
  • Winkeltje Oekraïne, Elburg : voor vervoer hulpgoederen
  • Stichting Present, Elburg : ter ondersteuning
  • Stichting Veluwse Wensambulance, Elburg : voor wensritten
  • Botterstichting, Elburg : t.b.v. leerwerkproject
  • Kinderboerderij De Voskuilerhoeve, Wezep : t.b.v. voedsel voor de dieren
  • Loe Media , Elburg : t.b.v. nieuwe vormgeving
  • Vestingval Elburg , donatie
  • Stichting ‘s Heeren Loo , ‘Erf Hellenbeek’ : bijdrage voor akoestische stoel.

De bedoeling is dat de Lionsclub de Lionswensboom actie eind dit jaar weer zal houden. Hierover zal later dit jaar publicatie volgen.

Waar komen Ouessant schaapjes vandaan?

Het Ouessantschaap is genoemd naar het eiland Ouessant voor de kust van Bretagne.

Door het barre klimaat (weinig of geen bomen en dus weinig beschutting en veel wind en regen) en de schrale gronden is het Ouessantschaap een van de kleinste schapenrassen (zo niet het kleinste) ter wereld.

De oudste schriftelijke vermeldingen van schapen op het eiland Ouessant dateren van het begin van de 17de eeuw, toen missionarissen eindelijk de gevaarlijke overtocht trotseerden. In zijn Nouvelle description de la France uit 1754 beschrijft Jean-Aimar Piganiol de la Force voor het eerst hun kleine afmetingen. Vanaf het begin van de 20ste eeuw wordt het Ouessantschaap geleidelijk verdrongen door grotere, geïmporteerde rassen.

Het ras wordt gered door grootgrondbezitters en edelen op het vasteland die het vanaf de 19de eeuw begonnen te gebruiken als jachtwild, als verfraaiing van hun domein en als goedkope oplossing voor het onderhoud van het grasveld.

Vanaf begin jaren 80 van de twintigste eeuw wordt in Nederland met het Ouessantschaap gefokt. 

Een boergeitje en een Nubisch geitje geboren.

Onze boergeit Zoé heef een mooi kleintje gekregen. We hebben er lang op moeten wachten maar zaterdag 15 april is het geboren. En onze jongste Nubische geit Lisa heeft, na een moeilijke bevalling, ook een lief lammetje gekregen. Na wat opstartproblemen zorgt ze er nu goed voor. Beide kleintjes  zijn nakomelingen van onze boerbok Koen. Koen heeft nu een goed leven samen met twee andere bokken bij zijn nieuwe eigenaar in Nijebercoop.

Drie mooie landgeitjes.

Ook bij de landgeiten zijn er  twee moeder geworden.  Landgeit Witje heeft één kleintje. Het is qua tekening net een klein koetje. Landgeit Aaltje heeft twee jonkies. Een donkere en een lichte. Ze zijn heel verschillend van kleur, deze twee. Het is zeker geen eeneiige tweeling.

Black and white: twee kleine lammetjes.

Er zijn twee mooie ouessant lammetjes geboren. Een zwarte en een witte. Moeders en kinderen maken het goed. De kleintjes dartelen al vrolijk door de wei.

De eerste kleintjes van 2023 zijn geboren.

Een kleine geboortegolf op de kinderboerderij. Onze dwerggeit Martje is bevallen van een mooi en lief geitje. En onze dwerggeit Ariël is moeder geworden van twee schattige kleintjes. En dat alles in drie dagen tijd. De moeders en kinderen maken het goed. Houd de komende dagen het nieuws op onze website in de gaten want er komen nog veel meer jonge beestjes.

Zoönoosenkeurmerk 2023 voor de kinderboerderij.

Zoönoosen zijn ziekten die van dier op mens overdraagbaar zijn. De gezondheidsdienst voor dieren biedt het keurmerk zoönoosen aan. Dit keurmerk zorgt voor meer bewustwording bij dierhouders en bezoekers en voor het verkleinen van de risico's.   Samen met onze dierenarts van diergezondheidscentrum Boven-Veluwe wordt een digitale checklist ingevuld met een algemeen deel over de voorzorgsmaatregelen die de kinderboerderij heeft genomen om besmettingen te voorkomen en specifieke vragen over de diersoorten die op de kinderboerderij rondlopen. Deze checklist wordt beoordeeld door de gezondheidsdienst voor dieren. Als  de score  voldoet aan de normen, wordt het keurmerk toegekend. Ook voor 2023 heeft de kinderboerderij het keurmerk weer verkregen.  

Sebright kippen, een adellijk ras.

Sinds kort is de kinderboerderij de gelukkige bezitter van een trio Sebright krielkippen, twee hennetjes en een haantje. De sebright bestaat al sinds 1800 en is gefokt door een een Engels parlementslid, sir John Sebright.  Sir John Sebright was een telg uit een oud Engels adellijk  geslacht en een bekend fokker van runderen, paarden en ander kleinvee.   Dit kippenras is dus naar zijn schepper genoemd. Het is een ras wat ontstaan is vanuit de adel en  daarom kan men het  een adellijk ras noemen. Ook wordt wel gezegd dat het de haute couture onder de kippenrassen is.  Sebrights zijn erg erg fraaie kippen met een bijzonder mooi verenkleed.  En het verenkleed van de hanen is bijna exact hetzelfde als van de hennen.  Haantjes hebben dus geen sierveren op hun staart of hals.  De  kleurvariant op de kinderboerderij  is de zilver/zwartgezoomde. Zwartgezoomd betekent dat de grondkleur op elke veer is afgezoomd met een zwart randje.

Thijsstoel sponsort een koelkast

Thijsstoel, het bekende witgoedbedrijf uit Wezep, sponsort een koelkast voor de kinderboerderij. Wij kunnen nu de groente en het fruit voor onze dieren lekker koel bewaren zodat het in de zomerhitte minder snel bederft. Wij zijn dan ook blij met dit mooie gebaar van Thijsstoel.

Herengezelschap voor onze geiten en schapen.

Onze dwerggeiten en landgeiten en onze schaapjes hebben mannelijk gezelschap gekregen. Bij de dwerggeiten een leuk blauwschimmelbokje, genaamd Marvin. Hij is afkomstig van stal Het Bovenveen in Oldebroek. Bij de landgeiten een mooi bruinwit bokje. Dit bokje is weer geleverd door de keurmeester van het landgeitenras, Albert van der Streek. Voor de schaapjes hebben wij een  prachtige ram uit Olst gehaald waarbij we konden kiezen uit heel veel rammen in de kleuren zwart, donkerbruin, lichtbruin en wit. Dit rammenbestand wordt beheerd door Aalt ten Hoeve. Hij is de specialist op het gebied van ouessant schaapjes. We hebbens een  witte ram uitgekozen met de deftige naam Loic van Fortmond. Wij hopen dat de drie heren in de smaak vallen bij onze dames geiten en schaapjes en dat ze voor mooie nakomelingen gaan zorgen het komende voorjaar.

Rotary Oldebroek Elburg gaat de kinderboerderij sponsoren.

Wij zijn heel blij met onze nieuwe sponsor, Rotary  Oldebroek Elburg. Zij gaan de kinderboerderij financieel ondersteunen met een bedrag van EUR 500,00 voor een periode van drie jaar. De leden van de Rotary hebben unaniem hun goedkeuring gegeven. Zij vinden de kinderboerderij een mooi initiatief.

 

 

Nieuwe bewoners op de Kinderboerderij.

Er zijn drie nieuwe bewoners aangekomen op de kinderboerderij. Drie lieve konijnen, twee vrouwtjes (voedsters) en een mannetje (ram). De vrouwtjes zijn moeder en dochter. Zij zitten gezellig bij elkaar in een hok. Het mannetje zit apart. 

Op de foto's staan van links naar rechts; Japie, Pip en Snip.

Pip en Snip zijn rex konijnen. De rex is een van oorsprong Frans konijnenras dat zich van andere onderscheidt door een kortere beharing. De pels van de rex konijnen onderscheidt zich van andere soorten doordat de dekharen dezelfde lengte hebben als de wolharen. Door de gelijke lengte lijkt het alsof de vacht geschoren is. De pels voelt fluweelachtig aan. De rex werd in 1927 erkend en als ras opgenomen in de Nederlandse standaard. De rex valt onder de middenrassen met een ideaal gewicht tussen de 3,5 en 3,9 kilogram.

 

Mooie actie van de leerlingen van De Schaapskooi voor kinderboerderij Voskuilerhoeve.

De leerlingen van school De Schaapskooi hebben dit voorjaar een actie gehouden voor kinderboerderij Voskuilerhoeve. Ze hebben een aantal weken stroopwafels verkocht. Dit heeft geresulteerd in een prachtige opbrengst van EUR 700,00. De kinderboerderij heeft dit bedrag nuttig besteed. Er is een mooi caviahok aangeschaft met een buitenverblijf voor de  vier dames cavia’s en 1 heer. Vooral de dames moesten eerst wel even wennen aan het trapje om naar buiten te gaan maar na een paar lessen leren traplopen gaat het nu wel goed.

 

Vrijdag 17 juni jl. zijn er twee kleutergroepen van De Schaapskooi met hun leerkrachten gekomen om het caviahok plechtig te onthullen. Het hok was verpakt in lakens en vlaggetjes. De kleuters vonden het erg interessant. Na het leuke gesprekje wat de voorzitter van de kinderboerderij, Nellie de Graaf, met de kinderen had over de stroopwafelactie en de dieren, mochten de kinderen de omhulling van het hok verwijderen. Daarna zaten ze met zijn allen nieuwsgierig de cavia’s te bekijken. Vervolgens zijn de kinderen nog getrakteerd op limonade en koekjes.

Heeft u het hok nog niet gezien, kom dan gerust een keer langs bij de kinderboerderij om het te bewonderen.  

Hulp op de kinderboerderij van de praktijkklas Oldebroek.

Weten jullie wat de Praktijkklas is? Het is een initiatief van vier basisscholen van Stichting De Akker en Nuborgh College Oostenlicht.

Elke vrijdagochtend komt op de Regenboogschool in Oldebroek een groep van 12 leerlingen bij elkaar in de Praktijkklas. Deze leerlingen komen van verschillende basisscholen uit de gemeente Oldebroek. 

De Praktijkklas is voor kinderen in de bovenbouw (leeftijd 10, 11,12 jaar) die meer begaafd zijn op praktisch gebied, dus goed met hun handen kunnen werken. Er wordt gewerkt met thema's en ze brengen  bezoeken aan bedrijven en doen praktische opdrachten in hun eigen lokaal. Het is voor de leerlingen heel leerzaam om ook bij bedrijven en instanties een kijkje te nemen. Zo kunnen ze zich al oriënteren op wat hen ligt en leren ze door te doen. Vrijdagmorgen 3 juni heeft de Praktijkklas een bezoek gebracht aan de kinderboerderij. Ze hebben diverse klussen gedaan. O.a. het voorpleintje onkruidvrij gemaakt, de weides en de konijnenhokken schoongemaakt, water ververst en veel meer.

 

Het was gezellig, de kinderen hebben goed gewerkt en we waren heel blij met alle hulp.

Een prachtige gift van DeltaWonen.

Elk jaar voor kerstmis vraagt woningbouwvereniging DeltaWonen hun relaties, die een kerstcadeau willen geven, om  voor een goed doel te doneren.  Zij noemen dit hun goede doelen kerstactie. Het afgelopen jaar kozen zij als goed doel drie kinderboerderijen in hun werkgebied, namelijk in Zwolle, Kampen en Wezep. Wij  als kinderboerderij in Wezep waren heel blij met dit mooie initiatief. En de opbrengst overtrof verre onze verwachtingen.  Een bestemming voor het bedrag is er ook al. Kijk gerust onderstaand filmpje. 

Adoptie van een schaap.

Wij zijn heel blij dat Stichting Kindcentrum Oldeboek ook dit jaar weer een schaap van de kinderboerderij wil adopteren. Zij krijgen ons New Hampshire schaap Bello als hun adoptieschaap.

 

Wanneer u geïnteresseerd bent in adoptie van één van onze dieren neem dan gerust contact met ons op per e-mail op voskuilerhoevewezep@gmail.com.

Een geitjestweeling geboren.

Op zondag 3 april 2022 zijn er twee mooie dwerggeitjes geboren op de kinderboerderij. De trotse moeder van deze tweeling is onze reebruine dwerggeit Ariël.  De kleintjes hebben de namen Loulou en Lilly gekregen. Moeder en kinderen maken het goed. Het is een mooie nalatenschap van onze dwergbok Andreas. Helaas moesten wij hem in januari jl. heen laten gaan. 

Een fantastisch cadeau van vereniging Wijk U.

De Kinderboerderij  heeft een prachtige nieuwe volière gekregen van vereniging Wijk U. Wijk U organiseerde in het verleden jaarlijks een mooi kinderfeest. Maar door de Coronapandemie en alle hieruit voortvloeiende maatregelen is het hen al twee jaar niet gelukt om een kinderfeest te arrangeren. Het bedrag, bestemd voor het kinderfeest, stond renteloos op de bank. Dat vond het bestuur van Wijk U zonde en zij besloten om er iets nuttigs mee te doen voor de kinderen van Wezep. Het toeval wil dat één van de bestuursleden van Wijk U ook vrijwilliger is bij de kinderboerderij. En hij had gezien hoe slecht de toestand van de oude volière was. Na overleg met zijn medebestuursleden was de conclusie snel getrokken. Er moest een nieuwe volière komen op de kinderboerderij.  Zo gezegd, zo gedaan. Een nieuwe volière werd uitgezocht en de leden van Wijk U gingen aan het werk. Van het verwijderen van de oude volière tot en met het schilderen en in elkaar zetten en het plaatsen van de nieuwe is alles door Wijk U uitgevoerd. Er is dus heel veel werk verricht maar het resultaat mag er zijn. De Kinderboerderij is Wijk U erg dankbaar voor dit geweldige geschenk. En de vogeltjes vliegen al vrolijk rond in hun nieuwe onderkomen.

 

 

Leuk gezelschap voor onze landgeit.

Keurmeester Albert van der Streek heeft de kinderboerderij een hele leuke landbok te leen gegeven als gezelschap voor onze landgeit. Ze moeten nog wel een beetje aan elkaar wennen. De landgeit is nog wat aarzelend naar haar nieuwe partner.  Maar het komt vast wel goed tussen die twee. In mei 2022 weten we welk resultaat het heeft opgeleverd. 

 

En we werken zo mee aan het behoud van zeldzame huisdierrassen. Want de Nederlandse landgeit is een dier  dat met uitsterven werd bedreigd. Na de tweede wereldoorlog was de landgeit bijna uitgestorven. In 1958 werden de laatste twee exemplaren, afkomstig uit het Goois Natuurreservaat, aan Diergaarde Blijdorp geschonken. De toenmalige directeur is met deze twee en enkele andere landgeiten die nog voldoende van het type hadden, verder gaan fokken. Door de jaren heen is men erin geslaagd om de landgeiten terug te fokken naar het oorspronkelijke type, zoals dat werd afgeleid uit afbeeldingen op oude schilderijen. De landgeit komt al voor op schilderijen uit de 16e eeuw.  De landgeiten zijn dus  levende monumenten en behoren tot het cultureel erfgoed van Nederland. 

De schapen worden geschoren.

Een mooi lief dwerggeitje.

Er is een een mooi en lief dwerggeitje geboren op de kinderboerderij. Haar moeder is gek met haar en ook haar grote zus  vindt haar erg leuk.

Per 10 juni is de kinderboerderij rookvrij.

Donderdag 10 juni heeft wethouder Liesbeth Vos het bord "rookvrij" officieel onthuld. De kinderboerderij  is dus vanaf 10 juni volledig rookvrij. Met het ophangen van het bord is het voor bezoekers duidelijk dat er niet gerookt mag worden op het terrein van de kinderboerderij. En mocht iemand zich er niet aan houden kunnen de vrijwilligers die persoon er dus ook gemakkelijk op aanspreken.
 
Om een en ander te regelen heeft de kinderboerderij contact opgenomen met KinderboerderijenActief, dat een rol als aanjager heeft om zoveel mogelijk kinderboerderijen in Nederland rookvrij te maken. Een voortvloeisel uit het Nationaal Preventie Akkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis.
Met een rookvrij terrein worden kinderen beschermd en dat moet ertoe bijdragen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien en voorkomen dat kinderen  gaan roken. Op weg naar een rookvrije generatie is het devies.
 
 Hans de Rijk van KinderboerderijenActief heeft de kinderboerderij prima geholpen met het traject om rookvrij te worden.
Ook wethouder Vos is, met gezondheidszaken in haar portefeuille, heel blij met het initiatief om de kinderboerderij rookvrij te maken en zij nam dan ook graag even de tijd naar de kinderboerderij te komen om het bord te onthullen. 

Een piepklein lammetje.

Er is een piepkleine lammetje geboren op de kinderboerderij. Het moederschaap is  trots op haar kleintje en zorgt er heel goed voor.

Twee lieve boerbokjes geboren.

Ook onze boergeit Chloé is moeder geworden. Zij is bevallen van twee mooie bokjes. De trotse vader is onze boerbok Koen.

Nieuw leven op de kinderboerderij.

oze Nubische geit Hoebee is eindelijk bevallen. We hebben er lang op moeten wachten maar ze heeft twee mooie kleintjes gekregen, en bokje en een geitje. Ze hebben de kleur van hun moeder en de tekening van hun vader. Ook van deze twee jonkies is onze Nubische bok Bo de vader.

Moeder en kinderen.

   Vader en zoon. Ze lijken best wel op elkaar.

Nubische geit Bella heeft twee kleintjes gekregen.

De liefde tussen onze Nubische geiten Bella en Bo heeft een mooi resultaat opgeleverd. Twee lieve kleintjes, een geitje en een bokje. Ze hebben de kleuren van hun moeder. Moeder en kinderen maken het goed.

Een Nubisch bokje is geboren.

Eén van de twee Nubische ABBA geiten heeft een kleintje gekregen. Hij is zo leuk met zijn lange slungelige pootjes en grote flaporen. Zijn moeder is heel zorgzaam. 

De nieuwste aanwinsten op de kinderboerderij.

 Ze zijn zo schattig, die kleine geitjes. Ze drinken bij hun moeders en ze dartelen vrolijk door de weides. 

Nieuwe beplanting voor de fazanten volière.

De schaapjes krijgen gezelschap van een ram.

De Ouessant schaapjes op de kinderboerderij hebben gezelschap gekregen van deze fraaie ram.

Hij gaat vast voor mooie lammetjes zorgen aankomend voorjaar. Hij voelt zich al een beetje op zijn gemak want hij loopt lekker te grazen.

 

Damesgezelschap voor onze eenzame haan.

Onze Brahma haan heeft gezelschap gekregen van twee mooie hennen.  Toen de beide hennen aangekomen waren en de haan ze zag, zette hij gelijk een hoge borst op om de dames te imponeren.  Deze twee mooie vrouwen zijn voor mij, zag je hem denken. De hennen waren meteen onder de indruk. Ze vermaken zich prima met zijn drieën.  

Een echt baasje: deze nieuwe boerbok.

Helemaal uit Noordeloos onder Utrecht is een nieuwe boerbok voor de kinderboerderij opgehaald. Onze boerbok Joris is op dit moment nog een maatje te klein voor de drie boerbok dames. Daarom hebben zij nu deze stoere man erbij gekregen. De dames zijn nieuwsgierig en een beetje nerveus. Deze boerbok wordt ze ongetwijfeld de baas. We hopen dat er komend voorjaar mooi nageslacht komt. 

De Nubische geiten krijgen gezelschap van twee nieuwkomers.

Het aantal Nubische geiten op de kinderboerderij is uitgebreid met twee mooie nieuwkomers met stamboom.  Frida en Agneta, vernoemd naar de twee dames van de wereldberoemde Zweedse popgroep ABBA.

 

 

 

 

Het Nubische geitenras is ontwikkeld in Engeland. In de tweede helft van de negentiende eeuw werden er op Engelse stoomboten melkgeiten uit Egypte en andere delen van Afrika meegenomen. De Engelsen hebben deze hangoorgeiten gekruist met Engelse landgeiten. Rond de eeuwwisseling hebben de Engelsen drie Oosterse bokken geïmporteerd, die belangrijk waren voor de verdere ontwikkeling van het ras. Deze bokken zijn de stamvaders van het Anglo-Nubische ras.

In 1982 werden de eerste Anglo-Nubische geiten naar Nederland gehaald. In Nederland werd de melkproductie van de Nubische geit verbeterd. Vanaf1988 spreekt men van de Nederlandse Nubische geit. De Nubische geit is het grootste geitenras ter wereld.  Nubische geiten vallen niet alleen op door hun markante uiterlijk en statige houding maar ook door hun zachte en aanhankelijke karakter. Zij hebben hangoren om de oren te beschermen tegen zandstormen. In Nederland is dat niet nodig maar in hun landen van herkomst wel.  Ze zijn dan ook zeer geschikt voor de kinderboerderij.

 

Een nieuwe bewoner op de kinderboerderij.

Vandaag hebben wij een nieuwe bewoner verwelkomd op de kinderboerderij. Een prachtige Nubische bok. Wij hopen dat hij voor mooie Nubische lammetjes gaat zorgen samen met onze beide Nubische geiten. Met de zwart witte geit is het liefde op het eerste gezicht. Het gaat wel goed  tussen die twee.

Hoera! De nieuwe varkentjes zijn gearriveerd.

Eindelijk is het zover. De nieuwe varkentjes zijn aangekomen op de kinderboerderij. Het zijn twee vrouwtjes, mooie volle dames. Het lichte varkentje heet Patty en het donkere heet Nanda.

Een vriendelijke dame heeft de beide varkentjes aan de kinderboerderij cadeau gedaan. 

Wij zijn er erg blij mee.

Aankomst van de varkentjes op de kinderboerderij. Voorzichtig en een beetje geholpen door Frank stappen ze de trailer uit. 

Aarzelend stapt Patty naar buiten. Waar ben ik nu beland, lijkt ze te denken.

Nog een klein duwtje. Ga maar lekker in de modder wroeten, varkentjes.

De varkentjes verkennen hun nieuwe buitenverblijf.

Maar binnen in hun nieuwe lichte hok is het ook goed vertoeven.

Een mooie bijdrage van Houthandel van Gelder voor het varkenshok.

Houthandel van Gelder heeft de kinderboerderij gesponsord. Voor het nieuwe varkenshok kregen wij  verschillende materialen. Wij bedanken Houthandel van Gelder hartelijk voor deze bijdrage. En we zijn weer een stap verder om de nieuwe varkentjes te gaan ontvangen.

Nieuwe klimboom voor de geiten.

De kinderboerderij heeft een mooie grote klimboom voor de geiten gekregen van Olbotec B.V. uit Wezep. De geiten komen nieuwsgierig kijken en even later hebben ze hem al in bezit genomen. Het is een prachtige uitkijkpost voor hen.

Nieuwe bewoners op de kinderboerderij.

Er zijn leuke nieuwe bewoners op de kinderboerderij, twee Brahma hanen en acht Brahma kuikentjes.

Het is nog een verrassing wat het geslacht van  de kuikentjes is. Het aantal haantjes en hennetjes is dus nog niet bekend. 

 

De Brahma wordt ook wel de koning der kippenrassen genoemd. Het ras staat bekend als één van de grootste hoenderrassen ter wereld. Hanen hebben een gewicht van 4 tot 5 kilo en hennen zijn 3 tot 4 kilo zwaar.

 

De Brahma komt oorspronkelijk uit India en bestaat daar naar alle waarschijnlijkheid al eeuwenlang.

Vanuit Amerika is de Brahma in 1852 voor het eerst naar Europa geïmporteerd. 

De Brahma heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van talloze nieuwe hoenderrassen, ook heeft de Brahma gezorgd voor veel nieuwe kleurslagen binnen bestaande rassen.

 

Nieuwe bewoners kinderboerderij

Zoals jullie waarschijnlijk wel hebben gezien staat er al een tijdje een grote volière op de kinderboerderij, vandaag hebben Frank, Nellie, Jolanda en Yvonne eindelijk de nieuwe bewoners opgehaald. 
Het zijn Lady Amherst fazanten geworden 
Ze zijn nu nog erg jong maar over een paar maanden komen ze mooi op kleur.